Verhaal de natuur – door Hellen Veldbloem

In de podcast Verhaal de Natuur gaat Natuurpunt op zoek naar natuurverhalen die nu nog niet vaak aan bod komen. Vlamingen met roots in verschillende landen nemen ons mee in hun persoonlijke en waargebeurde verhalen die ergens een link hebben met de natuur, soms grappig, soms intiem. Door naar elkaar te luisteren ontmoeten onze natuur- en wereldbeelden elkaar.

De podcast Verhaal de natuur is een samenwerking tussen FMDO, een vereniging die werkt aan positief samenleven in diversiteit en Natuurpunt, en kwam tot stand onder deskundige begeleiding van Relaas. Verhaal de natuur is een project met steun van de Vlaamse Overheid.

Dit is het verhaal van Hellen.

Stadsdichter
Hellen Veldbloem
Dit verhaal is onderdeel van

Stadsgroen

Locatie
Ankerrui 5
2000 Antwerpen
Delen

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!