Poëzie op sokkels – door Hind Eljadid

Op vraag van de begraafplaats Silzburg en het district Borgerhout schreven vijf verschillende dichters, elk met een groot hart voor Borgerhout, een gedicht voor de nieuwe sokkels waarop asurnen geplaatst worden. In samenwerking met Cultuurantenne Borgerhout.

5 dichters schreven mooie poëzie voor de Borgerhoutse begraafplaats. De gedichten werden gegraveerd op de nieuwe sokkels voor asurnen. Op die manier lezen nabestaanden enkele troostende woorden, en komt de Borgerhoutse begraafplaats in de kijker als groene én culturele stilteplek waar iedereen welkom is. Het gaat om stadsdichter Seckou Ouologuem, kinder- en jeugdboekenauteur Gil vander Heyden, woordkunstenaar Hind Eljadid, jong talent Janan Daniëls en Yella Arnouts, schrijfdocent aan de Borgerhoutse Academie voor Muziek en Woord en coördinator van het literair-sociaal project De Eenzame Uitvaart. Met plezier creëerden ze allen mooie woorden voor nabestaanden en bezoekers van de begraafplaats.


We denken dat ze weg,
Maar ze zijn onderweg
Naar verder,
Een brug verder,
En toch,
Plots zoveel dichterbij.
Meer mentaal dan lijf.
Konden we kiezen - zou het zijn -
voor altijd.
Maar alles passeert,
alles gaat voorbij.
Ook pijn
We denken dat ze weg,
Maar ze zijn onderweg
Naar verder

Stadsdichter
Hind Eljadid
Dit verhaal is onderdeel van

Verlies

Locatie
Herentalsebaan 576
2100 Antwerpen
Delen

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!