De verhalenwerf van CC Costa

Slotevenement van het vertelproject “Een DROOM van een STAD” van De Verhalenwerf interculturele vzw.

ANTWERPEN is een DROOM van een STAD. Fier op zijn wereldhaven, op zijn diamanten, op Peter Paul Rubens, Fred Bervoets en Jan Fabre, op Christoffel Plantijn, op Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Willem Elsschot, Maurice Gilliams, Hugues C. Pernath, Herman de Coninck, Tom Lanoye, Bart Moeyaert en Seckou Ouologuem, op Julien en Matthias Schoenaerts, op Tone Brulin en Mokhallad Rasem, op Nicole Van Goethem en Robbe De Hert, op Jeanne Brabants en Sidi Larbi Cherkaoui, op Suske en Wiske, op zijn burgers uit 178 verschillende culturen en moedertalen van herkomst. 

Alle verhalen en gedichten van “Een DROOM van een STAD” komen van oude en nieuwe en van jonge en oude Antwerpenaren. Ze gaan over ’t Stad en met onze eeuwenoude en wereldberoemde traditie van interculturele uitwisseling zitten ze vol sporen die hier langs the river Scheldt aanspoelden uit andere steden wereldwijd. 


GEDICHT

ik droom
van een groot, leeg blad dat als een gezelschapsspel uitvouwt
en over onze stad wordt geworpen
een plek waar alle bewoners muren platgooien en deuren platlopen
ik droom
elke nacht dat ik wakker ben maar blijf dromen

Seckou Ouologuem
Stadsdichter
Seckou Ouologuem
Dit verhaal is onderdeel van

Stadsgedichten

Locatie
Sint-Andriesplaats 24
2000 Antwerpen
Delen

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!