Thema’s

De verhalen van de stad zijn opgedeeld in thema’s. Zo kan je de gedichten lezen over de favoriete stukjes groen van verschillende Antwerpenaren (Stadsgroen), kan je de participatieve stadsgedichten van Seckou Ouologuem zien (Stadsgedichten & Krachtveld), of kan je je laten bekoren door de mooie gedichten op de sokkels voor grafurnen (Verlies).  

Iedereen is stadsdichter, en de thema’s zullen in de toekomst blijven groeien, omdat ook de gedichten en verhalen blijven komen. Hou het zeker in de gaten, en vertel zelf jouw verhaal!

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!