Recyclagepark Borgerhout

Stadsdichter Seckou maakte op vraag van de stad Antwerpen een poëzie-installatie die reflecteert over de thema’s recyclage en ecologie. Seckou werkte daarvoor samen met scenograaf Stef Depover (Walpurgis). De installatie die een plek kreeg op een muur in het recyclagepark is volledig uit gerecycleerd materiaal (hout, metaal en staal) gemaakt. De installatie heeft mee de volgorde en het ritme van de tekst bepaald.

Het is meer een mural geworden dan een gedicht. Dat een stuk decor uit een theatervoorstelling en een ijzeren plaat die naast een magazijn lag te roesten een gedicht konden worden, had ik niet zien aankomen. Dat iets van afval naar mooi en nuttig kan transformeren via het veranderen van mijn blik. Het materiaal en de manier waarop we het behandeld hebben is voor mij evengoed waar de tekst over gaat. Over hoe dingen met elkaar verbonden zijn en in elkaar opgaan. De installatie maakt ook een verwijzing naar de Oudegyptische mural van Akhenaton (alle lof aan Atom/atoom). Ik heb het wel wat kwantum nerdy gemaakt, toegegeven.

Seckou

(c) Frederik Beyens

een zak
water
sprak
wind
oude kaders
afbraak is
inspiratie
samplecultuur
voor
ieder
watt
in kilo
per uur
w/aarde
is
wat
de
daad
aanstuurt
wij
vloeiend
geaard
smeden
het
kader
met
vuur
kofferbak
schaamte
afval
zijn de
mijnen
van later
wegwerp- en
vervang
verhoudingen
waren
nooit
duur

Seckou Ouologuem
Stadsdichter
Seckou Ouologuem
Dit verhaal is onderdeel van

Stadsgedichten

Locatie
Noordersingel 5
2140 Antwerpen
Delen

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!