THEMA

Krachtveld

Op 21 maart deed stadsdichter Seckou een oproep aan de Antwerpenaren om samen met hem een bemoedigend stadsgedicht te schrijven. In totaal ontving Seckou 219 inzendingen, in 21 talen, en haalde hieruit de zinnen en woorden voor zijn stadsgedicht ‘Krachtveld’.

Wekenlang ontving ik bemoedigende woorden, gedichten en anekdotes. Klein en groot, vaag en dwingend, hartverscheurend en hartverwarmend. Uit alle ingestuurde liefde, pijn, hoop en bekommernissen heb ik een bezwering gecreëerd. Een krachtveld met 219 intenties die ik strategisch als een bezwering rond Antwerpen wil plaatsen zodat wij elkaar voor altijd omringen.

seckou

Seckou heeft samengewerkt met grafisch ontwerper Timothy Van de Laar om het stadsgedicht typografisch tot zijn recht te laten komen. Woord en beeld versterken elkaar, slammen als het ware op papier. Het stadsgedicht 'Krachtveld' werd in samenwerking met de districten aangebracht op nutskasten (in Hoboken op een wachthuisje en in Ekeren op een muur), in een cirkel rond Antwerpen. Er werd ook een poster gemaakt van het gedicht. Zo konden stadsbewoners het gedicht ook thuis op een zichtbare plek ophangen. Op deze manier vormde het stadsgedicht een fysiek poëziekrachtveld rondom Antwerpen.

In samenwerking met Radio 1 en een tiental deelnemers creëerden we een audio-opname van het Krachtveldgedicht. Hier te beluisteren.

verhalen


Krachtveld – Permeke

Seckou Ouologuem

Krachtveld – Permeke

Krachtveld – Deurne

Seckou Ouologuem

Krachtveld – Deurne

Krachtveld – Hoboken

Seckou Ouologuem

Krachtveld – Hoboken

Krachtveld – Linkeroever

Seckou Ouologuem

Krachtveld – Linkeroever

Krachtveld – Merksem

Seckou Ouologuem

Krachtveld – Merksem

Krachtveld – Sint-Willibrordus

Seckou Ouologuem

Krachtveld – Sint-Willibrordus

Krachtveld -Wilrijk

Seckou Ouologuem

Krachtveld -Wilrijk

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!