THEMA

Gebermte

In 2022 maakten een bonte schare bermdichters in samenwerking met de Klimaatdichters en wandelaars enkele poëtische creaties!

Gebermte is een gemeenschapsinitiatief dat zich sinds 2016 inzet voor een ecologische toekomstvisie voor de bermen van Mortsel en Wilrijk: we willen bereiken dat de voormalige spoorwegbermen, hun leefgemeenschappen (planten, dieren, insecten en mensen) en hun ruimere leefomgeving vandaag erkend en verzorgd worden als stukken stedelijke natuur die waardevolle lokale en bovenlokale verbindingen leggen.

Meer weten? Check dan zeker DE BERM- A THIN GREEN LINE: een documentairefilm van Sofia Saavedra Bruno en Andrés Lübbert. De film laat diverse stakeholders van de bermen van Mortsel en Wilrijk aan het woord. Hij toont hun waarden, emoties, zienswijzen en motieven ten aanzien van de mogelijkheid om van de bermen een stuk stedelijke natuur te maken.

verhalen


Manifest van de berm

Lies van Gasse Sara Eelen

Manifest van de berm

Ik, de berm

Stefan Heulot

Ik, de berm

Gebermteverhaal

Marie Darah

Gebermteverhaal

De voeten van Cole Younger

Lies van Gasse

De voeten van Cole Younger

Een schuilplek voor de stad

Johanna Pas

Een schuilplek voor de stad

De stem van den berm

Christophe Batens

De stem van den berm

Poortwachters van een stuk ongerepte natuur

Geert Lemahieu

Poortwachters van een stuk ongerepte natuur

Jouw verhaal

Beste inwoner van Antwerpen,

Koloniaal - Neokoloniaal --> Dekoloniaal

Onze stad heeft een rijk verleden maar ook zeer duister. Antwerpen staat namelijk vol koloniale symbolen, we komen ze overal tegen. Dit kan een straatnaambord, standbeeld, gebouw of product zijn. Deze plekken en objecten die we dagelijks tegenkomen zijn trofeeën van structureel ongelijke machtsverhoudingen en racisme. Ken jij een plek of object dat volgens jou gedekoloniseerd moet worden? Iets dat dringend opnieuw ingekleed en herbestemd moet worden, of gewoonweg helemaal moet verdwijnen? Heb jij een straf verhaal over dekolonisatie in Antwerpen dat gelinkt is aan een bepaalde plek? Stuur/bel/mail ze ons dan door.

Rataplan gaat samen met voormalig stadsdichter Seckou Ouologuem op zoek naar verhalen, plekken en objecten in de stad die onder de aandacht gebracht moeten worden. Dekoloniseer mee en bezorg ons je verhaal!