Gepubliceerd op

Een recyclagegedicht voor Antwerpen

Op vrijdag 30 oktober werd het nieuwe recyclagepark in Borgerhout officieel geopend. Blikvanger op het recyclageplein is de poëzie-installatie van stadsdichter Seckou.

Poëzie-installatie van stadsdichter Seckou

Stadsdichter Seckou maakte op vraag van de stad Antwerpen een poëzie-installatie die reflecteert over de thema’s recyclage en ecologie. Seckou werkte daarvoor samen met scenograaf Stef Depover (Walpurgis). De installatie die een plek kreeg op een muur in het recyclagepark is volledig uit gerecycleerd materiaal (hout, metaal en staal) gemaakt. De installatie heeft mee de volgorde en het ritme van de tekst bepaald.

Seckou: “Het is meer een mural geworden dan een gedicht. Dat een stuk decor uit een theatervoorstelling en een ijzeren plaat die naast een magazijn lag te roesten een gedicht konden worden, had ik niet zien aankomen. Dat iets van afval naar mooi en nuttig kan transformeren via het veranderen van mijn blik. Het materiaal en de manier waarop we het behandeld hebben is voor mij evengoed waar de tekst over gaat. Over hoe dingen met elkaar verbonden zijn en in elkaar opgaan. De installatie maakt ook een verwijzing naar de Oudegyptische mural van Akhenaton (alle lof aan Atom/atoom). Ik heb het wel wat kwantum nerdy gemaakt, toegegeven.”

Hieronder vindt u de tekst van de  poëzie-installatie.

een zak

water

sprak

wind

oude kaders

afbraak is

inspiratie

samplecultuur

voor

ieder

watt

in kilo

per uur

w/aarde

is

wat

de

daad

aanstuurt

wij

vloeiend

geaard

smeden

het

kader

met

vuur

kofferbak

schaamte

afval

zijn de

mijnen

van later

wegwerp- en

vervang

verhoudingen

waren

nooit

duur